Weer

Tijdens je voorbereidingen moet je natuurlijk rekening houden met wat voor weer zal zijn op jouw wandellocatie. Je kan natuurlijk reeds op voorhand proberen informatie in te winnen door archiefgegevens op te zoeken. Wandelgidsen brengen ook al een beetje soelaas. Pas op het laatste moment krijg je echt duidelijkheid over de weersomstandigheden waarmee je te maken krijg.

Enkele bronnen

  • Google Weather of Weather.com voor actuele weerssituatie
  • Nationale meteorologiediensten van je wandeldestinatie: KMI voor België,
    Meteo France in Frankrijk, enzovoorts. Deze bieden vaak specifieke details zoals windsterkte, sneeuwhoogte,…
  • Sneeuwsituatie: Weerstation Maasmechelen (België), Mountain-forecast.com (voor gebergtes)
  • Windkracht: Windguru.cz Tsjechische website met windsituatie en voorspellingen in kustgebieden.

In de praktijk: waterkolom & regen

Wandelen in de regen vinden velen niet leuk. Ik hou er van. Eerst en vooral moet je gepast regenkledij meebrengen. Anderzijds is het opzetten van een tent in de regen ietsje lastiger, maar daarom niet onmogelijk. Ik kan met mijn MSR-tentje kiezen om eerst de buitentent op te zetten en er dan de binnentent onder te hangen. Of, de binnentent volledig weglaten.

Staar je bij de aankoop van regenkledij en tent niet blind op cijfers zoals die van waterkolom. Cijfers zoals 10.000 of 15.000mm lijken impressionant en zijn het ook wel. Maar je moet dan ook eerst de betekenis van die cijfers ontleden. 10.000mm wil ook exact dat zeggen: 10.000mm, 1.000cm of 10m. M.a.w. stel dat je tent een waterkolom van 10.000mm heeft, dan mag er op één specifieke plek van de tent 10 meter neerslag vallen alvorens er water zou doorkomen. Als je dan weet dat het in België gemiddeld 900mm (of 0,8 meter) neerslag per jaar valt, dan weet je eigenlijk al genoeg. Als voorbeeld: het buitenzeil van mijn tent heeft een waterkolom van 1.200mm (of 1,2m). Dat wil zeggen dat mijn tent de druk van de gemiddelde jaarlijkse neerslag in België zonder problemen moet kunnen tegenhouden, gesteld dat die dus in één keer zou vallen, binnen een seconde of een zelfs nog kortere tijdspanne. Maar zoveel neerslag zal er dus nooit binnen een seconde vallen.

Als je je tent buiten het wandelseizoen ook degelijk hebt opgeborgen (niet plooien!) en ook regelmatig onderhoudt, dan loop je minder risico dat de regen ’s nachts binnenloopt door eventuele scheuren.

Uiteraard zijn zulke cijfers belangrijk, maar alles hangt er ook van af hoe je met je materiaal omgaat of in welke omstandigheden je het materiaal gebruikt. Het grondzeil van een tent zal normaliter altijd een hogere waterkolom (bij mij 3.000mm) hebben omdat je er, door erop te liggen, druk op uitoefent en je letterlijk water door de stof probeert heen te drukken.

Je kan je rugzak deels waterdicht maken door er een hoes over te spannen. Maar wat met de rugportie? Bij flinke regenval loopt het water gewoon via die weg de rugzak binnen. Een waterdichte pack liner of een simpele vuilniszak kunnen helpen. Soms neem ik mijn hoes mee (als ik weinig regen verwacht), maar soms kies ik voor de liner. Je rugzak droogt, mede door je lichaamstemperatuur, sneller op dan doorweekte slaapzakken en ongedragen kleren.

In de praktijk: sneeuw & mist

Bij of na hevige sneeuwval zijn paden niet meer herkenbaar of wordt het wandelen bemoeilijkt. Je zou kunnen teruggrijpen op een GPS, maar als je eenmaal in onherbergzaam landschap zit en je batterij het begeeft, kan je in de problemen geraken. Als je echt zelfzeker bent, kan je met kaart en kompas een heel eind ver geraken. Maar dit raad ik alleen aan als je een expert bent. Hou liever even halt totdat de omstandigheden verbeteren. Het is geen schande om in uitzonderlijke omstandigheden te wachten of te stoppen.

In de praktijk: onweer

Het spreekt voor zich dat je bij onweer zo snel mogelijk beschutting moet zoeken. In de bergen, zeker boven de boomgrens, wordt dit al een heel stuk moeilijker. Toch moet je vermijden om net dan op bergtoppen te wandelen. Hou steeds de wolken in de gaten. Het weer in de bergen kan natuurlijk snel omslaan. Vooral in de namiddag, als de warmere valleilucht gaat stijgen, snel afkoelt en er dus stevige (onweers)wolkenformaties doen ontstaan. Je ziet ze wel aankomen, maar kies meteen voor de veiligheid en daal. Ga niet nog eerst een bergje beklimmen. In het ergste geval maak je je bij bliksem zo klein mogelijk en ga je op je rugzak zitten. Of je zoekt beschutting in een refuge of abri. Vraag in een refuge of bij de toeristische dienst naar het weerbericht voor de volgende uren/dagen.

In de praktijk: temperatuur

Ook handig om weten is dat de temperatuur per 1000 meter hoogteverschil zo’n 6 à 8°C kan verschillen. In de vallei, op 1200 meter kan het dus lekker warm zijn bij temperaturen tot 24°C, maar eens je dan op 2500 meter zit komt het kwik niet meer boven de 15°C uit. Hou er rekening mee bij de opmaak van je paklijst (kledingkeuze). Als de temperaturen ’s nachts tot 10°C dalen in de vallei, dan kan het best koud worden boven in de bergen.