Teken

Er is veel geschreven en gezegd over teken. Er zijn ook veel misvattingen over hoe je met tekenen moet omgaan. Daarom verwijs ik graag naar twee websites met correcte informatie over teken:

https://ticksnet.wiv-isp.be
http://www.tekenbeten.be

Op deze laatste website staat op de pagina Hoe kan ik mij beschermen?  ook duidelijk uitgelegd hoe je een teek moet verwijderen met de verschillende tools die bestaan. Er één of andere irritante olie op gieten is dus geen oplossing, zoals sommige YouTube-filmpjes wel zouden beweren.

Over het algemeen wordt DEET, een vrij chemisch product, aangeraden om teken op afstand te houden. Niet alleen is DEET ook niet 100% effectief, maar ook nog eens ongezond en kan o.a. je tentzeil of kledij beschadigen tot op het punt dat het product letterlijk gaten in het oppervlak brandt en je tent dus zo lek als ’n zeef wordt. Lees meer daarover op Sectionhiker.com (Engels).

Ik ben momenteel aan het experimenteren met natuurlijke oplossingen. Zo kwam ik bij geraniumolie terecht (variant: pelargonium x asperum), te verkrijgen van o.a. het merk Pranarom in tal van apothekers, biowinkels of herboristerijen. Van die olie doe ik een druppeltje in mijn nek, een druppel aan elke elleboog en ook op de benen onder de knie. Teken zouden de geur van geraniums niet zo appreciëren en dus op afstand blijven.

Tot nu toe ben ik wel tevreden over mijn oplossing, maar ik durf nog niet beweren dat dit hét middeltje tegen teken is. Wel is het resultaat tijdens iets meer dan 15 wandeldagen positief en heb ik geen (zichtbare) tekenbeten gehad, daar waar ik op dezelfde locaties zonder geraniumolie wel tal van beten kreeg.