Slaapmat

Iedere hiker ligt wel op één of ander matje om het slapen op een harde ondergrond toch iets draaglijker te maken. Slaapmatjes komen er in verschillende types, vormen, maten en gewichten.

Eerst en vooral zijn er drie types die makkelijk te onderscheiden zijn, waarbij ik voor het gemak ook nog de Engelse benaming tussen haakjes vermeld:
schuimmat (foam of closed cell mat): een simpel matje, vaak de goedkoopste optie en ook een lage R-waarde. Gaat ook gepaard met minder comfort. Er zijn uiteraard ook duurdere modellen met betere R-waarde.
zelfopblaasbare mat (self inflating mat): dit lijkt sterk op een opblaasbare mat, alleen zal de mat zichzelf grotendeels opblazen en hoef je hoogstens nog een beetje bij te blazen.
opblaasbare mat (airbed of inflatable mat): deze moet je volledig zelf opblazen, te vergelijken met een luchtmatras die je thuis gebruikt, maar dan dunner en dus geschikt voor trekkings.

Waar je rekening mee moet houden tijdens het kiezen van een matje is de R-waarde. De R-waarde is de isolatiewaarde die fabrikanten aan hun matjes geven om aan te duiden hoe goed zij jou warm kunnen houden. Hoe lager die waarde, hoe minder warm je het ’s nachts zal hebben. Een waarde onder 2.0 wordt door fabrikanten als een zomermatje beschouwd, waarbij een waarde onder 1.5 onvoldoende warmte afgeeft. Tussen 2.0 en 3.2 wordt dan weer beschouwd als een drieseizoensmat, terwijl alles vanaf 3.3 je degelijk warm houdt. Waarden boven de 5.0 zijn voor extreme weersomstandigheden, dan denk ik aan slapen boven de 4.000 meter of op Antarctica. Die heb je dus niet nodig als je gaat kamperen in de Ardennen, tenzij het daar plots -25°C wordt, met hevige sneeuwval 😉

Ik beschik over twee matjes:
Therm-A-Rest ProLite Plus (maat: Regular). Gewicht: 0,650 kg / R-waarde: 3.4
Therm-A-Rest Z Lite (maat: Regular). Gewicht: 0,380kg / R-waarde: 2.2

Als ik niet te zwaar bepakt wil zijn, kies ik voor de Z Lite. Deze is niet te zwaar, maar wel één van de zwaardere in de categorie schuimmat. Hij biedt wel meer comfort dan de goedkopere en veel lichtere schuimmatjes die je in de meeste buitensporthandels kan terugvinden. Maar die bieden geen comfort en evenmin voldoende isolatie.

De Prolite Plus is een zelfopblaasbare mat. Je draait het ventiel open en laat de mat zichzelf geleidelijk aan opblazen. Dat komt door het type schuim dat in de mat verwerkt zit. Dat schuim (Urethane Foam) zuigt als het ware lucht op. Na enkele minuten kan je zelf nog wat lucht in de mat blazen voor optimaal comfort.

De Z Lite mag dan wel lichter zijn, het pakmaat is natuurlijk veel groter dan de Prolite Plus. De Z Lite moet ik dan ook aan de buitenkant van m’n rugzak vastmaken, zoals wel elke schuimmat, denk ik. De Prolite Plus gaat gewoon mee in de rugzak.

Je moet een afweging durven maken tussen gewicht en comfort.

Bekendste lichtgewicht merken: Therm-a-rest, Big Agnes, Klymit, Nemo en Exped.