Schoenen

Over schoenen kan veel geschreven worden, maar eigenlijk is dit een puur persoonlijke keuze. Ze zijn het belangrijkste onderdeel van het wandelen. Zonder goede wandelschoenen wordt wandelen een marteling.

Je niet baseren op reviews van anderen!

Een wandelschoen die voor mij ideaal is, kan voor jou een nachtmerrie zijn en andersom. Net als vele andere dingen is het hier ook van belang om te testen tot je de goede vindt. Een website waar je een review kan vinden over hoe goed één bepaalde schoen is leuk voor de eigenaar van die schoen, maar daar heb jij zelf eigenlijk weinig aan. Niet alleen heeft iedereen z’n eigen wandelstijl, maar ook de vorm van je voeten speelt een rol. Daarom haalt het weinig uit om op allerlei fora of Facebookgroepen te vragen welk een goede wandelschoen is.

Zoals ik zei: proberen, proberen, proberen. Mijn eerste wandelschoen was destijds van bij de fantastische Decathlon van hun huismerk Quechua. Goedkoop. Dat weerspiegelde zich ook in de kwaliteit van de schoen. Hoewel geadverteerd als waterdicht, was die zo lek als een zeef en bijgevolg stonden mijn voeten snel vol met blaren. Ik dacht eerst dat het aan mijn gebrek aan wandelkilometers lag en het al dan niet hebben van “harde” voeten. Fout. De schoen was de boosdoener en dus moest ik op zoek naar iets nieuws. De volgende schoen die ik probeerde was meteen raak! Een Meindl Vakuum GTX zat mij als gegoten. Amper een blaar en vele honderden kilometers later heb ik deze uit noodzaak (tijdens een tocht in de Vogezen) moeten omruilen voor een ander Meindl-model: de Air Revolution 4.1. Mijn voorkeur voor Meindl is er vooral omdat die de eerste keer als gegoten zat. En in die Air Revolutions heb ik ook nog maar één blaar gehad.

De aandachtige lezer, die de genoemde modellen gegoogeld heeft, ziet allicht dat dit over hoge modellen gaat, waarbij de enkel omsloten is. Inderdaad. Als kind heb ik mijn enkel gebroken en nu nog, tijdens wandeltochten, kan het dagelijks gebeuren dat ik mijn voet omsla, zelfs op een vlakke ondergrond. Die hoge schoenen en mijn manier van veters binden helpen me dus om de schade te beperken. Stel u voor dat ik met een lage schoen mijn voet omsla. Dat zou catastrofaal zijn op een wandeltocht…

Categoriëen

Schoenen worden ingedeeld in deze categoriën:

A: lage wandelschoen, goed voor vlakke of niet-veeleisende ondergrond
A-B: midhoge wandelschoen, kan al gebruikt worden in bvb de Ardennen. Lijkt sterk op een cat. B, maar is minder zwaar.
B: hoge wandelschoen, zwaardere schoen, nog redelijk comfortabel, voor laaggebergtes en iets steviger werk (vb mijn oude Meindl Vakuum GTX)
B-C: hoge wandelschoen, zwaar, minder comfortabel naar gelang het merk, voor middelgebergtes en stevig werk (vb mijn huidige Meindl Air Revolution 4.1)
C: heel hoge wandelschoen (ruim boven enkel), nog zwaarder, minder voor comfort, voor hooggebergte en het zware werk
D: zeer hoge wandelschoen, wegen vaak 1 kilo of meer, minimaal comfort, de échte bergschoen.

Uiteraard zijn er massa’s merken beschikbaar: Meindl, Lowa, Merrell, Salomon, The North Face, Timberland, Arc’Teryx, Jack Wolfskin,… De lijst is lang.

Materie

De materie waaruit een schoen gemaakt is, kan variëren. Leer, nubuck, synthetische materialen,… Er zijn er een tiental verschillende. GoreTex of eVent zijn dan weer membranen die zorgen voor waterbestendigheid en verminderen het ademvermogen van een schoen.

Veters binden

Ik had het daarnet over mijn manier van veters binden. Die is niet zo speciaal, maar die helpt mij wel om te voorkomen dat mijn enkel te veel speling krijgt in mijn schoen. Iedereen heeft een eigen manier om veters te binden en daar zijn online genoeg video’s over te vinden. Google eens op “Lacing techniques for Hiking Boots”. Ook hier is het zaak om te proberen wat voor jou nodig is om de schoen ideaal te laten passen. Op zich is de bindtechniek niet zo belangrijk.

Veters lossen

Een trucje dat ervaren wandelaars toepassen is het lossen van de veters in de loop van de dag. Immers, je voeten kunnen een beetje opzwellen, waardoor de plaats in de schoen plots krapper wordt en het soms wat pijnlijker aan de voeten wordt. Ik heb daar in mijn huidige schoenen nooit last van omdat ik een soort kussen heb tegen de wreef. In mijn vorige schoenen moest ik deze wel lossen.

Onderhoud

Het is belangrijk om schoenen te onderhouden. Na elke wandeltocht maak je ze best weer proper en doe je er al dan niet een nieuw laagje Nikwax over om de waterdichtheid te verzekeren bij regen. Zeker voor het begin van een wandeltocht is het belangrijk om na te gaan of alles nog in orde is met je schoenen (veters niet versleten, zolen nog goed vast, schoenen waterdicht gemaakt). Bij slecht onderhouden schoenen riskeer je dat deze sneller stuk gaan en/of hun waterdichtheid verliezen.

Kousen

Behalve de schoenen spelen ook de kousen een belangrijke rol in het wandelen. Draag steeds naadloze kousen, want wie naden zegt, zegt mogelijke druk- of wrijvingspunten en dus meer kansen op blaren. De meeste goede kousen zijn gemaakt uit (merino)wol, polypropyleen en polyester. Enkele merken zijn: Falke, Bridgedale en Smartwool.

Nieuwe zolen

De body van een wandelschoen gaat vaak veel langer mee dan de zolen. In plaats van nieuwe schoenen te kopen als je zolen op de draad versleten zijn, kan je bij sommige merken je schoenen gewoon laten herzolen. Dit kost bij Meindl ca. 100€ verzendingskosten inclusief. Dit lijkt veel geld, maar blijft goedkoper dan een goed paar nieuwe schoenen en je doet ook nog eens iets goeds voor het milieu! Informeer bij jouw merk of ze schoenen herzolen en wat de procedure van verzending is. Voor Meindl moet je dit bijvoorbeeld via een verdeler doen en mag je de schoenen dus niet zelf opsturen.