Rugzak

Na de wandelschoen is de rugzak, mijns inziens, het tweede belangrijke onderdeel van het materiaal. Een slechte, oncomfortabele rugzak is tijdens een wandeltocht minstens even zo lastig als een slecht paar schoenen.

Wat voor een schoen geldt, kan ook gezegd worden voor een rugzak. Testen en proberen. De tests die je in een winkel kan doen beperken zich meestal tot een rugzak vullen met wat kleine gewichtjes en dan zien of hij comfortabel is. Mijn ervaring leert me dat dit deze manier van testen eigenlijk niet deugt.

Jammer genoeg is de enige manier om een rugzak te testen, hem aan te kopen en er dan een wandeltocht (bvb een weekend) mee te maken. Pas na enkele kilometers kan je zien of de rugzak echt wel goed zit, of niet en of hij voldoende comfort biedt op de lange duur. Dit kan echter een kostelijke grap worden en dus kan je al proberen om zoveel mogelijk info te verzamelen over een rugzak alvorens hem aan te kopen. Google is your best friend.

Hoe kiezen?

Vooraleer je aan je zoektocht begint moet je je wel volgende vragen stellen:
1) hoeveel dagen ga ik wandelen
2) wat neem ik allemaal mee
3) hoe groot moet die rugzak zijn
4) hoe praktisch moet die rugzak zijn
5) hoe zwaar mag de rugzak zijn.

Mijn eerste wandelrugzak was van een onbekend merk. Leeg woog die al meer dan 3 kilogram. Nadien stapte ik over op een Deuter Aircontact 60+10L van netto 2,55kg. Nu heb ik een Granite Gear Crown VC 60 van 65L die netto 1 kilogram weegt. Je leest het goed. 1 kg.

Voor je aan een trektocht begint moet je weten dat elke gram die je meesleurt de tocht alleen moeilijker maakt. En hoe zwaarder die rugzak, hoe zwaarder de tocht en dus hoe meer je zal afzien en bijgevolg minder genieten. En genieten, dat is toch de essentie van het wandelen, of niet?

Je ziet dus dat ik tegenover mijn eerste rugzak meer dan 2 kilogram bespaar en tegenover die Deuter 1,55 kg. Dat is heel veel! Uiteraard bespaar ik met mijn slaapzak (650gr), tent (1,1 kg) en slaapmat (690gr) ook nog wel wat ten opzichte van het materiaal dat in de meeste buitensportzaken verkocht wordt. Meer informatie over gewichtsbesparing kan je hier vinden.

De Granite Gear is misschien niet de meest praktische, want behalve twee zijzakjes en een lange sleuf vooraan, heeft deze rugzak geen enkel ander zakje om klein materiaal in op te bergen. Dit is vooral ter besparing van gewicht, want elke ritssluiting of extra zak vergt meer materiaal en zorgt dus uiteraard voor oplopend gewicht. Tegelijk is de padding van de schouderbanden veel dunner dan die van de Deuter, maar daarom niet minder comfortabel. De fabrikant raadt ook aan om niet meer dan 16 kilogram in de rugzak mee te dragen. En ik kom daar in de verste verte nog niet aan.

Mijn rugzak heeft dus één groot compartiment, waar dus al mijn materiaal in gaat (de voorste zak en zijzakjes gebruik ik voor waterflessen en mijn wandelstokken). Voor mij is dit echter meer dan genoeg, want ik zit niet de hele dag aan mijn rugzak te prutsen.

Vullen van de rugzak

Een rugzak vullen is eigenlijk niet zo moeilijk. Je zou denken er alles los in te gooien, uiteindelijk zit het toch allemaal op je rug. Wel neen. Het is van belang om zwaardere dingen dichter tegen je rug te plaatsen, zodat je zwaartepunt niet teveel naar achteren verschuift. Dit zorgt dan ook voor beter draagcomfort.

Meestal doe ik onderin mijn rugzak het eten dat ik die dag niet nodig heb (gedehydrateerd voedsel in zakjes) en kledij. Daarna zet ik daar mijn tent en slaapmat rechtopstaand op, met de tentstokken meer naar voren, want deze zijn licht. Mijn slaapzak wring ik tussen de gaten en doe ik er rond en ook ter comfort een beetje in mijn rug, want het rugpolster van deze rugzak is minimaal. Ik leg daarop mijn zak met al het materiaal dat ik niet nodig heb tijdens de dag.

Hier bovenop komt dan al het materiaal dat ik in de loop van de dag (eventueel) nodig heb:  kookgerei, eten, regenjas, een fleece,…

Om te weten te komen wat ik zoal meeneem op een tocht, kan je mijn paklijsten van de GR5 in de Vogezen of de GR120 bekijken.