Paklijst

Wat is een paklijst?

Een paklijst is eigenlijk een lijst met exacte inhoud en eventueel gewicht van een zending. M.a.w. als je thuis een pakje toegestuurd krijgt, krijg je meestal ook een overzicht waarop alle artikelen staan die je bestelde met eventueel ook het gewicht. De term paklijst komt dan ook uit de logistiek, want elke zending heeft zo’n lijst. Anders zou o.a. de bevoorrading van winkels volledig in het honderd lopen.

Bij het wandelen en/of plannen van trektochten ga je een paklijst gebruiken om op te lijsten wat je meeneemt. Een beetje zoals wanneer je op vakantie gaat, maar dan voor het wandelen.

Is het opstellen van een paklijst belangrijk?

Neen, an sich niet. Of je een paklijst opstelt, ja dan neen, moet je zelf weten. Het is echter een enorm handige tool om na te gaan of je geen overdreven zware dingen meeneemt. Beetje bij beetje kan je je lijst finetunen en zo eventueel overbodige spullen weglaten.

Niet alleen zie je in één oogopslag alle overbodige en te zware dingen, maar kan je ook vergelijken met vorige tochten en waar nodig aanpassen.

Wat heb je nodig om een paklijst te maken?

Slechts twee dingen:
¤ een keukenweegschaal die minstens tot op de gram weegt.
¤ papier en pen of een computer met een spreadsheet-programma zoals MS Excel, LibreOffice Calc, etc

Ik raad het gebruik van de computer aan, zodat je in één handomdraai het totaalgewicht ziet wanneer je gegevens aanpast.

Een paklijst maken

Ik gebruik Excel om een tabel op te stellen en weeg alles wat ik meeneem.

paklijst

Ik werk met kleuren, bvb blauw voor artikelen waarvan ik het gewicht nog niet ken, of rood als ik nog een lichter alternatief wil vinden.

De gegevens in deze tabel gebruik ik dan ook voor de paklijsten die ik op deze website gepubliceerd heb bij de verschillende trektochten, zoals bijvoorbeeld de GR34 (klik) of de GR5 (klik).

Wanneer heeft het geen zin om een paklijst op te stellen?

1) Als je dagtochten onderneemt;

2) Als je niet van plan bent om überhaupt eens na te denken over het gewicht van je rugzak, ookal is het duidelijk dat die veel te zwaar is.

Lees zeker ook eens de artikelen over gewichtsbesparingen hier en hier. Daarin kan je enkele tips vinden hoe je je rugzak toch wat lichter maakt.