Koken met gas

Of je nu met een stoofje op gas, hout of alcohol hebt; elk heeft zijn voor- en nadelen.

Ikzelf gebruikte al jaren een brander van het merk campingaz en bijhorende blauwe gasflesjes. Dit was niet meteen de lichtste optie, maar op toen voldeed dit aan mijn noden. In dit artikel ga ik het dan ook enkel hebben over koken met gasvuur.

Hoe kan bereken je de autonomie van je gasfles?

Niks zo ergerlijk dan midden in je tocht zonder brandstof te vallen en niet meteen een nieuwe te kunnen kopen. Daarom is het van belang om op voorhand te testen en/of te berekenen hoe lang je met een bepaalde brandstof kan koken. Ik neem het voorbeeld van mijn oude gasstoofje.

Op de website van de producent kan je al heel wat informatie terugvinden.

gasbrander

Ik gebruikte een brander van het merk Campingaz, de Micro Plus en bijbehorende CV 300 Plus gasflesjes. (Klik op de afbeelding om uit te vergroten)

In bovenstaande tabel staat o.a. dat het 5 minuten en 15 seconden duurt om een liter water aan de kook te brengen. Evenals een autonomie van meer dan 2u40. Deze gegevens werden natuurlijk berekend in optimale omstandigheden, dus zonder rekening te houden met wind, temperatuur, hoogte, etc.

Ik ben zelf geen kanjer in rekenen, maar 2u40 is gelijk aan 9600 seconden. 5m15s is gelijk aan 315 seconden. Als ik 9600 deel door 315, dan kom ik dus op circa 30,4 liter water dat ik met één gasbidon CV 300 Plus kan koken.

30 liter zegt an sich niet zo veel. Daarom ga ik na hoeveel water ik nodig heb om mijn gevriesdroogde voeding klaar te maken. Als voorbeeld neem ik 14 zakjes voedsel die ik in de zomer van 2018 meeneem tijdens mijn tochten, dan zie ik dat ik daarvoor in totaal 6,5 liter water nodig heb. Met andere woorden hou ik nog voldoende autonomie over (voor 24L kokend water) voor andere kookbehoeften: een warme kom soep onderweg, een kop warme chocolademelk of thee,…

Op grote hoogte komt, door de dalende luchtdruk, water veel vroeger en dus bij lagere temperatuur aan de kook. Dat wil daarom niet zeggen dat je eten sneller klaar zal zijn, integendeel. Maar bij het bereiden van gevriesdroogde voeding maakt dit veel minder uit (je moet het mengsel alleen langer laten rusten alvorens op te eten) dan wanneer je bvb een eitje wil gaan koken.

Hoe kan je nagaan hoeveel gas je nog in een gebruikte fles over hebt?

Om dat te weten volstaat het om een volle gasfles, dus voor het eerste gebruik, te wegen. In het geval van de CV 300 Plus is dat 356 gram. Op de fles staat ook hoeveel het gas weegt dat erin zit. Bij deze fles is dat 240 gram. Concreet betekent dit dat een volledig lege fles 116 gram weegt.

Voorbeeld: Een gebruikte fles weegt 235 gram. Dan weet je dat je ongeveer 119 gram gas over hebt. Eerder in dit artikel zei ik al dat een volle gasfles 2u40 autonomie heeft. Hierdoor weet ik dus dat ik zo’n 30 liter water kan koken. Elke gram gas is dus goed voor 40 seconden brandtijd (9600 sec / 240 gr gas). 119 gr gas x 40 sec = 4760 sec. Eerder bleek ook dat je 315 seconden nodig had om 1 liter water aan de kook te brengen. Als ik 4760 seconden deel door 315 kom ik dus op 15,1 liter. M.a.w. ik kan dus bijna anderhalve emmer water koken.

Het resultaat dat je krijgt is steeds een grove schatting (dit is immers geen exacte wetenschap), maar dus wel een handige en bruikbare manier om bij benadering vast te stellen hoeveel gas je nog over hebt. Zo kan je dus bepalen of je nog voldoende gas hebt op je volgende tocht of niet. Bouw altijd een beetje reserve in!

Uiteraard hebben bovenstaande data betrekking op de gasfles van Campingaz.

Laat me nog een voorbeeld geven voor mijn nieuwe stoofje van Optimus. Ik kocht recent de Optimus Crux Lite aan. Uit de data op de website kan ik afleiden dat ik met flesje met 100gr gas (200gr totaalgewicht) 40 minuten brandtijd (op maximale output) heb. Ook staat er vermeld dat je dan circa 3 minuten per liter nodig hebt. Dat betekent dus dat ik met dit flesje ongeveer 13,6 liter water kan koken. Wetende dat je voor de meeste zakjes gedeshydrateerd voedsel gemiddeld zo’n 400 ml water nodig hebt, zou je dus kunnen stellen dat je 34 pakjes voeding kan klaarmaken voor je flesje op is. Dat is dus heel wat.

Je kan deze gegevens voor jouw flesje zelf nagaan op de website van de fabrikant of in catalogi.

Als je hulp nodig hebt om deze informatie te vinden, help ik je graag. Mail me via ultimatehikingmd[ at ]gmail.com . De [ at ] moet je uiteraard door een apenstaartje (= @) vervangen.