Hoogteziekte

Hoogteziekte is één van de gevaarlijkste ziektes waarmee een (berg)wandelaar te maken kan krijgen. Het kan iedereen overkomen die in het hooggebergte gaat wandelen. De ziekte maakt dus geen onderscheid tussen geoefende of beginnende wandelaars. Het is van belang de symptomen te herkennen en meteen actie te ondernemen bij het geringste vermoeden van hoogteziekte.

Hoogteziekte, oftewel Acute Mountain Sickness (AMS), komt, zoals de naam doet vermoeden, voor op grote hoogtes. Je kan er mee te maken krijgen vanaf pakweg 1500m hoogte en de symptomen worden erger naarmate je (te snel) hoger klimt.

Aangeraden is om je lichaam rustig aan te laten wennen aan de lagere hoeveelheid zuurstof op grotere hoogte. Vermoed wordt dat een tekort aan zuurstof zorgt voor waterophoping in het lichaam, dat dan uiteindelijk kan leiden tot een teveel aan water in de hersenen en/of longen. Dit kan dodelijk zijn als je niet meteen actie onderneemt. Er wordt aangeraden om zuurstof toe te dienen, maar geen enkele wandelaar heeft een flesje zuurstof op zak. Bijgevolg is de enige kant-en-klare oplossing het dalen naar lager gelegen gebied en liefst zo snel mogelijk.

Symptomen zijn o.a. (barstende) hoofdpijn, lichtschuwheid, misselijkheid en eventueel ook hoesten en iets dat lijkt op een longontsteking.

Meer info op: https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=8068