Gewichtsbesparing

Nog een vraag die vaak gesteld wordt: hoe zwaar mag een wandelrugzak zijn? Ik heb al verschillende antwoorden zien voorbij komen. 25% van het lichaamsgewicht, maximaal 20 kg zonder eten en drinken,…

Ik ga niet akkoord met dat soort antwoorden en ik vind het eerder onverantwoord überhaupt zulke dingen te beweren. Eerlijk gezegd is er geen minimum- of maximumgewicht. Het enige wat je kan doen is je gezonde verstand gebruiken en proberen je rugzak zo licht mogelijk te maken zonder jezelf in gevaar te brengen. Dat ze tijdens een legeropleiding met rugzakken tot 60 kilogram rondlopen is één ding. Dit wil niet zeggen dat een hiker dit ook moet doen. Vergeet niet dat een soldaat wapens en ander militair materiaal moet meedragen om dagen- of wekenlang te kunnen overleven.

Vuistregel: hoe lichter de rugzak, hoe aangenamer het wandelen.

Om een voorbeeld te geven: mijn rugzak weegt met al het materiaal (met aftrek van de kleren die ik draag en het eten en drinken) zo’n 7,5 kilogram. Ik probeer in de mate van het mogelijke onder de 8 kilogram te blijven. Geef ik daarvoor bepaalde comfort op? Ja! Ik neem geen e-readers, boeken, douchegels, parfums, elektrische tandenborstel en dat soort dingen mee. Want eerlijk is eerlijk; na een hele dag wandelen heb ik geen zin meer in een halfuurtje lectuur. Avondeten klaarmaken, tanden poetsen, een kattewas, kort wat notities neerpennen, de etappe voor de volgende dag bekijken en dan slapen. Dat is de realiteit als je er effectief voor kiest om een hele dag te wandelen. Wil je het rustig aan laten gaan met 10 wandelkilometers per dag, kan je uiteraard wel voor wat meer comfort kiezen.

Waar je het meeste gewicht mee kan besparen is met de zogenoemde Big Four: rugzak, slaapzak, slaapmat en tent (of tarp). Mijn big four wegen samen net 3,5 kilogram. Dat geeft mogelijkheden om ander materiaal mee te nemen, maar wil niet zeggen dat ik me volledig laat gaan om zomaar om het even wat mee te nemen. Alles wat ik meeneem, moet een al dan niet dubbele functie hebben en dus gebruikt worden. Als ik merk dat ik tijdens een tocht enkele items niet gebruikt heb, laat ik ze de volgende keer gewoon thuis. Uiteraard zou ik nog wat kunnen besparen op de big four, want vooral de slaapmat (690gr) en de tent (1.12kg) wegen twee à drie maal meer dan bvb een closed-cell slaapmatje à la Therm-a-rest Z Lite of een tarp.

Je kan ook op andere dingen besparen: een nieuwe tube tandpasta, bijvoorbeeld, kan tussen 75 en 140 gram wegen. Een klein tubetje dat je soms gratis krijgt bij aankoop van een grote weegt 20 of 30 gram.

50 gram, 100 gram,… Je kan soms heel snel een kilogram “vermageren” zonder daarvoor aan comfort in te boeten.

Een trucje dat velen gebruiken is om alle dingen die je wil meenemen voor je uit te spreiden en dan item per item na te gaan hoe belangrijk dit is op je tocht. Zo kan je soms toch nog één en ander thuislaten en je merkt later wel dat je die dingen uiteindelijk toch niet nodig had. Items met een dubbel gebruik kunnen ook handig zijn. Bvb: als je een zitmatje meeneemt om onderweg te zitten tijdens een rustpauze, kan je die bijvoorbeeld achterwege laten als je op je footprint (van de tent) of closed-cell slaapmatje gaat zitten.

Andere items waarvoor lichte versies bestaan: handdoek, vork/lepel (spork), schepje, brander en brandstof en kookpot.

Let wel: gewicht verminderen wil niet zeggen jezelf in gevaar brengen. Met andere woorden: een EHBO-kit, fluitje, telefoon of een safety beacon (SPOT) zijn dingen die je niet mag thuislaten of waarop je niet mag besparen, tenzij er lichtere modellen zijn.

Voor de heel geïnteresseerden zijn er dingen als Light and Ultra Light (UL) hiking, waarbij de UL met hun gewichtsbesparing wel erg extreem gaan, tot soms 1 kg voor de big four en daarbij maar 2 kg materiaal en een minimum aan eten en drinken. Dit doe je natuurlijk enkel indien je voldoende ervaring hebt en dus weet waar je aan begint.

Om te weten te komen wat ik zoal meeneem op een tocht, kan je mijn paklijsten van de GR34 in de Bretagne of de GR5 bekijken.

Deel 2 van het artikel over gewichtsbesparing