Eten

Tijdens een hike eten velen “ongezond”. Nu ja, ik moet het anders formuleren. We eten voeding die we tijdens het dagelijkse leven niet 10 dagen aan één stuk zouden eten: pasta, chocolade, worst,… Maar tijdens een hike zijn dat de dingen waar je je kracht uit haalt.

Waarmee rekening houden?

Eerst en vooral kan je er vanuit gaan dat je tijdens een bergwandeling gemiddeld zo’n 500 à 600 kcal per uur verbrandt. Na 8 uur stappen ben je dus makkelijk, afhankelijk van de intensiteit waarmee je stapt, een 4000 à 5000 kcal kwijt. Da’s dus beduidend meer dan wat je in je gewone leven dagelijks moet binnenkrijgen om op gewicht te blijven. Meestal zo’n 1800 à 2400 kcal.

Een tweede factor waar ik rekening mee hou, is het gewicht van de voeding (+verpakking). De hoeveelheid calorieën moet groot genoeg zijn om het dragen van die voeding ook echt te verantwoorden. Voor gedehydrateerde voeding heb ik deze tabel uitgerekend:

caloriegehalte t.o.v. gewicht
1,0 – 3,0 kcal per gram voedsel+verpakking:   zeer slecht
3,0 – 3,5 kcal per gram voedsel+verpakking:   slecht
3,5 – 4,0 kcal per gram voedsel+verpakking:   onvoldoende
4,0 – 4,5 kcal per gram voedsel+verpakking:   voldoende
4,5 – 5,0 kcal per gram voedsel+verpakking:   goed
5,0 – 6,0 kcal per gram voedsel+verpakking:   uitstekend

CaptureHier een voorbeeld van een tabelletje dat ik maakte met een makkelijk overzicht welke zakjes de beste verhouding calorieën/gewicht hebben.

Nu hoor ik je al denken: “Maar de meeste zakjes hebben toch maar 3 tot 4 kcal per gram? Exact! Kijk daarom naar andere merken, zoals Expedition Foods. Daar heb je het vaakst een waarde van 4,5 tot 6,0 en die zijn daarom ook het interessantst. Natuurlijk zijn die niet overal te vinden en al zeker niet op je wandeltocht. Maar als je van plan bent voeding mee te brengen van thuis, dan kan je hier wel op letten.

Volledige autonomie, of niet?

Ik kies vaak voor wandelomgeving waarin ik minstens om de één à twee dagen kan herbevoorraden. Ik heb weinig zin om 5 kilogram voeding te dragen, want dan gaat het wandelcomfort meteen naar beneden. Ik reken er bijvoorbeeld ook op om in een refuge of restaurant te eten.

Tijdens de tochtplanning hou ik rekening met het aantal bevoorradingspunten (winkels) en restaurants. Uit een bevoorradingspunt neem ik maximaal 1 extra dag voeding mee. Als ik twee dagen zonder bevoorradingspunt moet doen, dan heb ik dus één dag lokaal ingekochte voeding en zakjes gedehydrateerd voedsel van thuis mee. Zo ga ik dus de mogelijkheden af.

Weet dat gedehydrateerd voedsel vaak minder weegt dat het eten dat je onderweg in de supermarkt zal kopen. In de plaatselijke supermarkten zal je vaak ook geen gedehydrateerd eten vinden. Dat ik dat dus meebreng van thuis, lijkt een beetje bizar, maar qua gewicht zal dat al snel e.e.a. compenseren.

Gevarieerd eten

Behalve veel calorieën heeft je lichaam ook nood aan vitaminen, proteïnes, magnesium,… Fruit, groenten, nootjes, vlees en/of vis mogen, ik zou zelfs zeggen MOETEN, dus zeker mee op het menu. Daarom dat ik onderweg ook vaak stop in een plaatselijk restaurantje, omdat de nutritieve waarde van een degelijke maaltijd hoger ligt dan die van gevriesdroogde zakjes die we meestal meenemen op een trektocht.