Drank

Drinken is belangrijk.  Tijdens een wandeltocht of om het even welke fysieke activiteit nog meer. En vermits wandelen een duursport is en redelijk wat van je lichaam verlangt, is het belangrijk om voldoende vloeistof bij te tanken.

Er zijn vijf plaatsen waar je voornamelijk water kan vinden tijdens je wandeltocht:
¤ Supermarkt
¤ Natuurlijke bronnen
¤ Fonteinen
¤ Bij mensen thuis
¤ Kerkhof

De keuze voor de supermarkt als leverancier van deze, voor sporters, kostbare vloeistof is best logisch. In afgelegen gebieden zal dit echter moeilijker zijn en dan moet je op andere manieren aan water geraken. Eén manier is een natuurlijke bron, meer of rivier. Dat water kan soms drinkbaar zijn en soms helemaal niet. Om water te filteren zijn er tal van oplossingen, zoals een filters, tabletten, vloeistoffen,… Een zoektocht op het internet zal verschillende resultaten opleveren zoals die van het merk Sawyer, Katadyn of Lifestraw. Ik gebruik zelf tabletten van Katadyn, namelijk Micropur. Deze worden in water opgelost en na een rusttijd van 30 minuten tot 2 uur kan je er van drinken. De bijsmaak moet je er bij nemen. Bronwater in hooggebergtes durf ik zonder filteren drinken, maar nogmaals, ik doe dit op eigen risico en wil niemand aanmoedigen om iets te doen waar hij/zij niet zeker van is.

In Frankrijk, mijn geliefkoosde wandelland, wordt aan sommige bronnen of zelfs dorpsfonteinen geïndiceerd of het water al dan niet drinkbaar is ([Non] Potable). Kan je niet meteen een bron, fontein of supermarkt vinden, is er ook nog de mogelijkheid om bij mensen thuis aan te bellen en vragen om de flessen bij te vullen. Maar ga er niet van uit dat er overal huizen zijn waar dit kan. Kijk goed op de kaart en plan de waterbevoorrading goed. Eén ding is om een korte tijd zonder eten rond te komen, maar zonder water kom je in de problemen.

Enkele kaartvoorbeelden:
bronnen1Deze zien er als waterpunten uit. Dat zijn ze in theorie ook, maar in de praktijk zal je merken dat je hier geen water zal kunnen krijgen. “Captage” en/of “Source Captée” staan voor bronnen of waterlopen die ‘gecapteerd’ of opgevangen worden, al dan niet voor commercieel gebruik. Vaak zal je een zwaar metalen deksel zien, dat doet denken aan de ingang van een bunker, of een gebouwtje met een afgesloten deur. Ook bij een “Regard” zal je bot vangen, want dat komt ongeveer op hetzelfde neer.

bronnen2

Bij de vermelding “Sce” of “Source” heb je een kans om stromend water te vinden, al dan niet drinkbaar.

Soms kan het om een opgedroogd waterbronnetje gaan. Dat is zeker het geval bij extreem warm weer. Ik raad dan ook aan om gebruik te maken van elke mogelijkheid om bij te vullen. Wacht niet tot een volgende bron of fontein, want je kan nooit 100% zeker zijn dat je er ook effectief water aanwezig is.
fontein
Nog een mogelijkheid zijn de fonteintjes in dorpen of steden. In Frankrijk staat daar zo goed als altijd bij of het om drinkbaar water gaat of niet. Als voorbeeld heb ik op dit kaartuittreksel twee fonteinen aangeduid. Het is ook zo dat in dit dorpje nog een derde fontein met drinkbaar water staat, ongeveer linksmidden op de kaart, net voor de bocht. Dat stond evenwel niet op de kaart. Het is dus ook zo dat niet alle bronnen en fonteinen op topografische kaarten gemarkeerd staan.

In juli 2017 in de Vogezen wees de thermometer op sommige dagen meer dan 30°C aan. Wandelen gebeurde vaak in volle zon. Daar dronk ik op de meeste dagen tot 7 liter water per dag. Zo kwam ik bijna in de problemen bij de klim van Ribeauvillé naar Aubure (nochtans grotendeels in de schaduw). De eerste 3,5 kilometer stijg je ongeveer 400 meter. De 2,5L die ik meedroeg vanuit Ribeauvillé waren al snel op. Ik rekende sowieso op een waterbevoorrading in Aubure, door bij mensen aan te bellen. Uiteindelijk kwam het daar niet eens van, omdat aan de rotonde in het dorpje een fonteintje met heerlijk fris water stond.

Een sportdrankje kan soms helpen om koolhydraten en elektrolyten op te nemen, maar mag niet de voornaamste bron van vloeistofinname zijn. Dit moet eerder als aanvulling gezien worden, want dit drankje helpt je lichaam bij het bijhouden van vocht. Er bestaan allerhande poederzakjes die in de buitensportwinkels verkrijgbaar zijn om dit zelf te kunnen maken. Ik gebruik die poedermengsels niet, maar wel Gastrolyte ORS (in de apotheek verkrijgbaar en eerder gebruikt bij diarree of braken) als ik voel dat ik het nodig heb, maar dat is eerder uitzonderlijk, want nogmaals, deze dienen vooral om vocht op te nemen en ook bij te houden in het lichaam.

Belangrijk is ook om continu de kleur van je urine in de gaten te houden. Om meer te weten te komen over urine, kan je deze Engelstalige website raadplegen: http://www.urinecolors.com .

Drankjes als cola kunnen soms welgekomen zijn na een harde inspanning, maar mogen zeker geen vast onderdeel worden van de vloeistofinname.