Dagetappe plannen

Zoals eerder aangegeven gebruik ik voor tochten in Frankrijk of België de website Openrunner.com. Op die website stippel ik dan de routes uit. Op de eerste screenshot hieronder kan je een voorbeeld zien van wat mijn eerste etappe op de GR5 tussen Thonon-les-Bains en Landry zal worden. Deze kaart is op een schaal 1:68.000 en zal ik dus niet gebruiken, maar toont wel in één oogopslag mijn route.

Capture

Wat ik wel gebruik zijn de kaarten op schaal 1:25.000 die je nog verder kan inzoomen. Het zijn die kaarten op 1:25.000 die ik uiteindelijk ook op A4-formaat afprint en meeneem op mijn tochten. Daarop staat alles dat ik dan nodig heb en heb ik geen overbodige informatie. Het is dan uiteraard van belang om bijvoorbeeld alle symbolen op een kaart te begrijpen en een kaart ook te kunnen lezen. Dit is natuurlijk iets dat je op voorhand tijdens een wandeltocht in je buurt oefent.

De afstand die je dagelijks wandelt is iets dat je mettertijd door je ervaring leert. Er bestaat wel een formule (de regel van Naismith) voor: één uur per 3 mijl (ongeveer 4,8 km) en één extra uur per 2000 voet stijging (ongeveer 600 meter). Nu kan je gaan beginnen meten en rekenen, maar ik heb dit eerlijk gezegd nog nooit gedaan. Ik ga gewoon uit van mijn jarenlange ervaring. Voor dit voorbeeld ga ik uit van een gemiddelde van 22,5 kilometer per dag. Hoe ik aan die afstand gekomen ben, kan je hier lezen.

Om jezelf eventuele verrassingen onderweg te besparen, is het zaak om jezelf zo goed mogelijk te informeren over bvb. bevoorradingsmogelijkheden, slaaplocaties, etc etc. Dit vind ik, samen met het uitstippelen van de – in dit geval eigenlijk reeds voorgemarkeerde route- het leukste aan de hele tochtplanning.

Er zijn verschillende bronnen die je kan raadplegen, zoals de wandelkaart zelf, waar soms waterbronnen aangegeven staan, maar ook door de stadjes en dorpen op Google Maps op te zoeken en bvb na te gaan of er winkels zijn. De officiële topogidsen en/of andere wandelgidsen geven misschien wel basisinformatie, maar die is niet steeds accuraat of gedetailleerd (openingstijden en exacte locaties ontbreken), dus altijd op voorhand dubbelchecken. Voor de eerste dagetappe heb ik volgende notities gemaakt:

0,0 km: Thonon Les Bains (1 straat van het station verwijderd, 9-19u, zondag gesloten)
6,5 km: Armoy (bakker 6u30-12u30, ma gesloten, richting kerkhof, supermarkt enzo)
12,9 km: Reyvroz (café)
15,5 km: Bioge (mogelijk na afdaling resto/café ? + rafting centre = eten?)
20,7 km: buiten-GR +1km Vinzier (supermarkt 8u45-19:30)
23,0 km: Chevenoz (2 bars en supermarkt??)

Bij informatie waar ik niet zeker over ben, ga ik er van uit dat die dingen niet bestaan en hou ik er ook rekening mee. Stel dat ik onvoldoende eten mee heb en ik moet de volgende twee dagen zonder bevoorrading zien rond te komen, dan lijkt de supermarkt buiten de GR in Vinzier de beste oplossing. Sla daarom nooit een bevoorradingspost over. Ook wat water betreft moet je steeds bijvullen waar je maar kan. Je heb uiteraard de supermarkt, maar ook bronnen of fonteinen. Meer daarover in het gedeelte “Voeding – Drank“.

Capture2

Zoals je in dit bovenste stukje kaart kan zien zit ik ergens tussen kilometer 22 en 27 van de wandelroute. Openrunner markeert de kilometers voor gebruiksgemak en dat is inderdaad ook een stuk aangenamer. Hoe juister je je markeringen hebt aangebracht, hoe exacter de afstanden op je kaart zullen zijn. Uiteindelijk zal ik die kilometermarkeringen wel manueel moeten overnemen op mijn kaarten, want de online tool die ik gebruik, print deze niet af. Op zich maakt het niet zo veel uit, want op de GR-wegwijzers staat de afstand altijd in tijd, niet in in kilometers.

Ik heb dit stukje van de kaart gekozen, omdat ik aanneem dat mijn dagetappe hier ergens zal eindigen. Ik weet zelf nooit op voorhand waar ik exact zal slapen. Ik kies dit pas op het moment zelf. Wat ik wel doe is op voorhand mogelijke locaties opzoeken, om het zoeken op het terrein te vergemakkelijken. Ik heb een geschikte plaats voor mijn tent nodig en dus moet het toch min of meer op een vlak terrein zijn, hoe klein ook.

Op het eerste zicht lijkt een plaats in het bos tussen km 22 en de route D32 een mogelijkheid. Ik zou ook in Chevenoz kunnen vragen om bij iemand in de tuin mijn tentje op te slaan. Of ik doe reeds een deel van de stevige beklimming richting Sur les Trables. Na de huizen bij Prébuza lijken de hoogtelijnen wat verder uit elkaar te liggen en kan daar allicht niet ver van de ingang van het bos een geschikt plaatsje gevonden worden.

Nog een klein hoogteprofieltje van deze dagetappe.

Capture3

Wat als ik meer of minder dan de geplande dagafstand afleg?

Tijdens de planningsfase van deze tocht kijk ik ook naar andere slaapopties, maar ik improviseer bijna altijd. Zo heb ik tijdens mijn tocht langs de GR120 op de eerste dag een alternatief moeten zoeken, omdat ik niet zo ver was geraakt als op voorhand gepland. Bij de derde poging lukte het om een plaatsje te vinden naast een speeltuin. Misschien niet de meest “koosjere” locatie, maar ik vertrok daar dan ook ruim voor de kinderen er zouden komen spelen.

Als je je voor de hele tocht haalbare doelen hebt gekozen dan kan je zelfs bij eventuele vertraging op één dag, toch nog tijd goedmaken op een andere dag. Maar het is zaak om dit zeker niet te forceren, want als je jezelf onder druk gaat zetten, ga misschien niet het tegenovergestelde bereiken en fysiek over de limiet gaan.. Als je teveel achterstand hebt opgelopen en je moet op een bepaalde datum aan je eindpunt zijn, kan je bijvoorbeeld liften of proberen met het openbaar vervoer een stuk verder vooruit te komen.

Rustpauzes

Hou rekening met rustpauzes tijdens je tochtplanning. Zo kan je, afhankelijke van je conditie en het landschap (vlakte of gebergte) minder vaak of net heel vaak pauzeren. Dit is iets waar je je jezelf in moet kennen. Ga er niet van uit dat je geen rust nodig hebt. Beter is om, zeker in het begin van je tocht, wat rustiger aan te doen om je lichaam te laten wennen. Na enkele dagen kan je soms veel makkelijker en sneller stappen. Over het algemeen hou ik op een vlakke etappe slechts eenmaal halt, namelijk voor het middageten (30 min tot anderhalf uur, afhankelijk van de lunchopties: zelf bereiden of ergens uit eten). Bij veel stijg- en daalwerk opteer ik voor regelmatigere korte pauzes, soms om het uur en bij een beklimming zelfs nog regelmatiger om ook even op adem te komen en wat te drinken. Dit kan gaan van twee à drie minuten tot een kwartier of soms zelfs een half uur.

Wandelduur

Omdat het op voorhand zeer moeilijk in te schatten is hoe vaak je een pauze nodig zal hebben, reken ik sowieso tot een uur tot drie uur pauze per dag, er van uitgaande dat ik steeds van ’s ochtends 7u – ten laatste 8u – tot circa 19 of 20u onderweg ben. Dat geeft me tussen 9 à 11 wandeluren. Dit lijkt op zich veel, maar al snel zal je merken dat de tijd snel voorbij gaat eens je vertrokken bent. En zeker in de bergen ga je veel trager vooruit. Durf de lat dan ook laag leggen. In mijn eerder aangegeven voorbeeld van ca. 22,5km per dag, ga ik dus uit van gemiddeld 9u wandeluren en 3 rusturen. Dit geeft me een gemiddelde snelheid van 2,5 km/u wat in de bergen toch nog een behoorlijk tempo is. Het is natuurlijk jouw wandeling en moet je voor je zelf uitmaken of je vroeg opstaat of niet en of je tot laat blijft wandelen en ook aan welk tempo je dit makkelijk kan volhouden. Ik ken voldoende wandelaars die 5 tot 8u per dag wandelen in de bergen, al dan niet aan een sneller tempo.