Bewegwijzering

Wegwijzers kunnen je tijdens je tocht helpen om het juiste pad aan te houden, maar ook om in de verkeerde richting te wandelen.

DSCF3621-copyEerst en vooral helpt het om de wegwijzers die op jouw tocht gebruikt worden, te leren kennen. Zo bestaan de GR-tekens die in België en Frankrijk gebruikt worden over het algemeen uit  twee horizontale rood-witte strepen , zoals op de afbeelding hiernaast.

Afhankelijk van de regels die de lokale GR-afdeling volgt, kan het GR-teken op een pijl afgebeeld staan en zo de te volgen richting aanduiden. Ofwel zie je deze tekens:

Wegwijzers GR

Er kan een kleine variatie optreden bij de markering om rechts of links af te slaan, maar over het algemeen is het wel duidelijk welke richting je uit moet.

Op de afbeelding hierboven zie je ook de geel-rode markeringen van de Streek-GR’s, of in het Frans GR de Pays. Deze blijven normaliter binnen dezelfde regio en vormen luswandelingen. De kleine PR-wandelingen (PR = petite randonnée), dit zijn luswandelingen van minder dan een dag, gebruiken enkel geel en slechts één horizontale lijn met eventueel een kleinere gele lijn eronder als richtingaanduider. Vermits ik op deze website over trektochten spreek, is deze markering dus niet van toepassing en heb ik ze daarom ook niet aan de afbeelding toegevoegd.

Het kan gebeuren dat je op een langere wandeltocht te maken krijgt met verschillende markeringen. Zo gebruikt men in Luxemburg de bekende GR-markeringen niet om bijvoorbeeld de GR5 aan te duiden. Daar moet je o.a. een gele bol of gele rechthoek volgen. In de Vogezen volg je een rode rechthoek op witte achtergrond. Dit heeft alles te maken met het feit dat sommige delen van de GR5 voorheen al bestonden en hun eigen bewegwijzering hadden. Pas later werden verschillende wandelroutes samengevoegd tot één geheel.

Als je in Frankrijk om te wandelen gebruik maakt van de blauwe IGN-kaarten op schaal 1:25.000, staan de lokaal gebruikte symbolen er ook op. Wel is het zo dat er niets steeds continuïteit in de gebruikte symbolen is en je dus – bijvoorbeeld – soms eerst een rood kruis volgt, om dan een gele rechthoek en een blauwe cirkel te volgen. Je moet dan ook goed op de kaart kijken om te weten welk traject en welke symbolen jij moet volgen.

wegwijzers3

Alle 9 symbolen in bovenstaande afbeelding kunnen variëren in kleur: groen, blauw, geel of rood. Zo zal je de driehoek dus niet enkel in het rood, maar ook in de drie andere kleuren aantreffen. Dit geeft lokale wandelafdelingen de mogelijkheid om op kleine ruimte maar liefst 36 verschillende wandelpaden te bewegwijzeren.

Duitsland en Luxemburg hanteren voor het grootste deel van hun wandelroutes specifieke symbolen (logo’s), zoals je kan zien op onderstaande afbeelding:

wegwijzersDELUX