Inleiding

Na mijn voorbereidende tocht in de Bretagne, langs de GR34, gaat het nu richting bergen.

De voorbije twee zomers (2016 en 2017) heb ik de GR5 in de Vogezen verkend. Nu sla ik het Juragebergte, dat grofweg tussen de Vogezen en de Alpen ligt, over en trek meteen naar de Alpen. De GR5 stopt even in het Zwitserse Nyon waar hij onderbroken wordt door het meer van Genève. Aan de overkant, in het Franse Thonon-les-Bains, gaat het verder. Daar zal dan ook mijn startpunt zijn voor deze tocht. Voor alle duidelijkheid: de GR5 komt tussen Hoek van Holland en Nice overeen met het verloop van de Europese E2-wandelweg.

De originele startplaats van de GR5 is Thonon-les-Bains, maar vele wandelaars kiezen voor de alternatieve startplaats Saint-Gingolph. Van daaruit vertrekt een veel korter, maar steiler alternatief. De variant sluit op de originele GR5 aan ter hoogte van Lac de Neuteu op 1840m hoogte. Vanuit Thonon betekent dit 35 kilometer geleidelijk aan klimmen. De variant van Saint-Gingolph is slecht 9,3 kilometer lang, maar is zoals gezegd veel steiler. Zeker de laatste twee kilometer tot aan de Lac de Neuteu zijn pittig.

Na Les Houches kies ik voor een TMB-variant via de Bionnassay-gletsjer. Dit levert me een omweg van ongeveer 7 kilometer op, maar deze variant via de Col de Tricot spreekt me meer aan dan de wandeling door de vallei van de Bon Nant. Sowieso volg je de vallei na het stadje Les Contamines verder zuidelijk.

Zelf heb ik tot een week voor mijn vertrek nog zitten piekeren over de afstand die ik zou afleggen op de GR5. Enkele maanden geleden dacht ik dat een korte wandeling tot Les Houches voldoende zou zijn. Dan boden er zich plots mogelijkheden aan om toch langer van huis te blijven. Daarop koos ik Landry als eindpunt. Midden juli, pakweg een maand voor ik in Thonon van start ging, dacht ik nog verder te lopen tot Modane.

Om tot Modane te wandelen boden zich evenwel twee mogelijkheden:

  • de GR5 blijven volgen in een grote lus via Val-d’Isère, de Col de l’Iseran en Bessans (ca. 100km)
  • de GR55 vanaf Tignes volgen, via Pralognan en recht door het hart van de Vanoise (ca. 50km)

Omdat ik graag trouw blijf aan de originele wandelroute was mijn eerste idee om de GR5 te blijven volgen. Maar de GR55 volgen geeft me meer mogelijkheden achteraf. Want ik zou veel vroeger in Modane aankomen en dus vroeger naar huis kunnen. Of, ik zou kunnen verder stappen tot Briançon, dat ongeveer 60 km van Modane ligt op de GR5. In dat geval zou ik bijna geen extra kilometers moeten wandelen (en dus extra stapdagen). En bovendien is Briançon een veel mooier eindpunt dan Modane.

profielgr5
Hoogteprofiel Thonon-les-Bains tot Briançon

Het stukje GR5 dat ik hier ga wandelen loopt door de departementen Haute-Savoie (74) en Savoie (73), die allebei deel uitmaken van de vroegere regio Rhône-Alpes, nu Auvergne-Rhône-Alpes, en Hautes-Alpes (05) dat in de regio Provence-Alpes-Côte-d’Azur ligt.

Voor de geïnteresseerde aardrijkskundeliefhebbers kan ik meegeven dat ik dus door de Chablais Savoyard (dit is een iets specifiekere benaming voor dit deel van de  Chablaisstreek, die zich verder uitstrekt over dit deel van Frankrijk en ook Zwitserland), het Pays du Mont-Blanc, de Beaufortain, de Tarentaise, de Maurienne en de Briançonnais wandel.

Enkele toppen waar de GR5 over gaat: Tête des Fieux (1772m), les Portes d’Oche (1932m), Col de Bise (1915m), Pas de la Bosse (1816m), Tête de la Torrens (1858m), Col de Bassachaux (1780m), Col de Chésery (1990m), Col de Coux (1920m), Collet d’Anterne (1790m), Col d’Anterne (2257m), Col du Brévent (2368m), Le Brévent (2525m) Plan des Dames (2043m), Col du Bonhomme (2329m), Col de la Croix du Bonhomme (2433m), Col du Bresson (2469m), Col du Palet (2652m), Col de la Vanoise (2517m), Col de la Chavière (2796m), Col de la Vallée Etroite (2434m), Col des Thures (2194m), Col de Dormillouse (2445m) en de Col de la Lauze (2529m),

Het ideale (sneeuwvrije) wandelseizoen ligt tussen midden juni en midden september. Ik kies voor augustus als startmoment, al kan er dan ook af en toe een sneeuwvlokje vallen zelfs in het midden van een hete zomer.

De Franse wandelfederatie FFRP heeft verschillende topogidsen uitgebracht om de GR5 doorheen te Alpen te beschrijven. Op het stukje dat ik loop, zijn dat de volgende boekjes:

  • La Traversée des Alpes – Du Léman à la Vanoise par le Mont Blanc et le Beaufortain
  • La Traversée des Alpes – La Vanoise
  • La Traversée des Alpes – De la Maurienne à l’Ubaye

topogidsgr5deel1vanoise