Inleiding

Eén van mijn ultieme doelen is om de volledige grens van het Franse vasteland af te wandelen via verschillende GR-paden. Met de GR5 in de Vogezen en de GR120 langs de Noord-Franse kust heb ik reeds enkele delen voltooid, maar heb ik nog heel wat werk voor de boeg.

De stranden van D-Day, waar de invasie van de geallieerden op 6 juni 1944 plaatsvond, in Normandië bieden behalve hun militaire geschiedenis ook heel wat natuurlijke pracht.

Dit stuk van het pad staat evenwel niet beschreven in de topogids van de FFRP. Die topogids werd enkel uitgebracht voor het stuk GR223 rond het schiereiland Cotentin (ten westen van de landingsstranden). Maar zoals steeds staan de GR-paden steeds gemarkeerd op de beschikbare topografische kaarten. Ik heb dus al snel mijn route kunnen uitstippelen, mits enkele aanpassingen.

Als startpunt kies ik Caen, na Rouen en Le Havre veruit de grootste stad dans la Normandie. Het is makkelijk en snel bereikbaar met de trein, na overstap in Parijs. Als eindpunt hoopte ik Sainte-Mère-Eglise aan te doen, maar een gebrek aan degelijk openbaar vervoer vanuit dat bekende dorpje noopt me ertoe terug richting Carentan te stappen, waar ik zeker een treinverbinding huiswaarts heb. Sainte-Mère-Eglise werd bekend door de paratroepers die er midden in het dorpje landen in de vroege uren van 6 juni ’44.

Bizar vind ik wel dat de GR223 niet door Bayeux loopt. Een omweg zou tot de mogelijkheden (ca. 14 kilometer heen en terug) kunnen behoren, want ik wil best nog eens een bezoekje aan Bayeux en zijn befaamde tapijt brengen. Jaren geleden sliep ik hier in een hotel (Hotel Churchill) dat vol oorlogsmemorabilia hangt. Ook het Normandische landschap rond Bayeux is een wandeling waard.

Wanneer ik dit stukje GR zal lopen staat nog niet vast, maar allicht op het eind van de zomer of begin van de herfst.