Inleiding

Ongeveer 3 weken stappen, 481 kilometer en 28000 positieve hoogtemeters. Dat is in een notendop wat er me in augustus 2019 te wachten staat als ik in Les Houches mijn weg op de GR5 verderzet. In de zomer van 2018 deed ik al een deel van de Traversée des Alpes (dat verslag kan u hier terugvinden) tot in Les Houches. Mijn doel was toen eigenlijk om Briançon te bereiken, maar een klein ongeval en de daaraan gekoppelde ongemakken beslisten daar anders over. Daarom dit jaar met goede moed een tweede aanloop en dan wel meteen tot aan de Middellandse Zeekust.

Zoals de titel van deze wandeling eigenlijk al aangeeft, hou ik het niet alleen op de GR5 en ik zal in deze inleiding mijn keuzes om delen van de GR55 en GR52 te bewandelen uit de doeken doen.

Op het ogenblik van schrijven van deze inleiding (april/mei 2019) heb ik al heel wat opzoekwerk achter de rug. Toch wat het gedeelte na Briançon betreft. Ik had immers al het nodige gedaan tijdens mijn tochtplanning vorig jaar en dus hoefde ik dat stuk niet echt te bekijken.

Hiken in de bergen is nooit zonder gevaar en daarom vat ik deze tocht met het nodige ontzag aan. Enerzijds ben ik wel blij dat ik in de eerste 32 kilometer genoeg wandelaars zal tegenkomen die de Tour du Mont-Blanc (TMB) wandelen. Ideaal om er weer even in te komen. Anderzijds zal ik ook blij zijn dat onze wegen zullen scheiden iets voorbij de Col du Bonhomme (2329m). U weet het, of u weet het niet, maar de TMB is letterlijk over de koppen lopen, inclusief luidruchtige groepen wandelaars. Dat heb ik in 2018 zelf kunnen ondervinden tijdens de afdaling van de Brévent.

Na 64 kilometer, bij Bellentre, gaat de GR5 nu al een tijdje (ik dacht sinds 2017) via de oevers van de Isère naar Landry en zo verder naar Peisey-Nancroix en Le Moulin. Vroeger werd je immers omhoog langs Montorlin en Montchavin gestuurd, maar de afdaling naar Le Moulin zou naar verluidt te gevaarlijk zijn geworden.

Bij kilometer 90 laat ik de GR5 even voor wat hij is. Aan de Chalet de Lognan kies ik voor de GR55 die door Vanoise gaat. De GR5 gaat vanaf dit punt immers door toeristischer gebied en loopt achteraf ook parallel met een departementale weg langs de rivier Arc. Het alternatief dat de GR55 door de Vanoise biedt, lijkt me dan ook veel aantrekkelijker/mooier en ietsje meer rechttoe rechtaan. Nog een mogelijkheid zou zijn om de GR55 slechts een kort stukje tot aan de refuge d’Entre Deux Eaux te volgen en daarna verder te gaan via de GR5 tot Modane. Maar zoals gezegd, blijf ik bij mijn plan en kies dus de GR55. Dan zal ik ook over de Col de la Chavière (2796m) moeten en dat is meteen ook het hoogste punt op deze trektocht.

Hoogteprofiel - GR5 2019
Excuses voor het niet zo gedetailleerde profiel. Met zijn 2796m is de Col de la Chavière het dak van deze trektocht. Het laagste punt ligt uiteraard aan de Middellanse Zeekust. Gedetailleerde hoogteprofielen zal u kunnen terugvinden bij de dagverslagen, vanaf september 2019.

Bivakkeren is in de Vanoise, als één van de weinige nationale parken in Frankrijk, niet toegestaan, tenzij bij een handvol refuges, zoals de refuge de la Leisse of refuge des Barmettes. Er zou op worden gecontroleerd door parkwachters dat er nergens anders gebivakkeerd wordt, maar ik las op verschillende Franstalige internetfora dat de pakkans bijzonder klein is. Ik hou me alvast aan de regels. Het is immers door de regels te respecteren, dat we in andere Nationale Parken wél nog mogen bivakkeren.

Tot Briançon lijkt de tocht me geen noemenswaardige problemen qua bevoorrading te zullen opleveren. Het is pas vanaf het dopje Ceillac in de Queyras dat ik voorzichtiger zal moeten zijn en mijn eten goed plannen. Dit is zowat het laatste dorpje waar je proviand kan inslaan voor de volgende 70 kilometer, tot Saint-Dalmas-de-Selvage. Onderweg kom je wel nog dorpjes met auberges of restaurants tegen, maar die zijn eerder sporadisch te noemen en daar moet je dus ook niet altijd op rekenen. De volgende 60 kilometer zijn dan weer makkelijk, want je hopt letterlijk van het ene dorpje/stadje naar het andere.

Bij Saint-Dalmas-Valdeblore (op de kaart “Saint-Dalmas”) kom je tenslotte op de splitsing van de GR5 en de GR52. Volg je de GR5, dan loop je quasi in rechte lijn naar Nice. Die optie lijkt me minder aangenaam, zeker als het op de landschappen en de natuur aankomt. Ook omdat je dan de laatste 5-6 kilometer door verstedelijkt gebied moet. De GR52 blijft niet alleen veel langer in het Nationaal Park van de Mercantour hangen, maar ook ga je hier langs de Vallée des Merveilles. Die vallei staat o.a. bekend om zijn rotstekeningen uit de Bronstijd, maar ook het landschap mag er wezen. Tenslotte daal je in de laatste tien kilometer van de tocht af van ogeveer 1100m hoogte naar zeeniveau, bij Menton aan de Frans-Italiaanse grens.

Bevoorrading is op de GR52 ook een heikel thema. Je kan wel eten in de verschillende refuges, maar na Saint-Dalmas-Valdeblore kom je geen winkels meer tegen tot je 90 kilometer verder in Sospel bent.

Qua overnachtingen reken ik in de eerste plaats op mijn tentje en opteer ik voor een bivak (om het verschil tussen bivakkeren en wildkamperen te kennen, kan je dit artikel lezen). Af en toe zal ik me ook de luxe van een camping of hotel gunnen.

Ik heb ook een blik op mijn paklijst van vorig jaar geworpen en hoopte eigenlijk mijn zak wat lichter te maken. Vorig jaar zat ik aan zo’n 7,2 kg zonder voeding en water.Eerst en vooral heb ik me een ander matje aangeschaft de NeoAir Xlite van Therma-a-Rest met z’n 340 gram. Die is lekker compact en daarmee win ik plaats in de rugzak. Maar intussen heb ik tal van kleine items die ik vorig jaar niet meerekende wél meegeteld en aan mijn paklijst toegevoegd en kom ik aan circa 7,5kg zonder voeding en water.

De tocht, zoals ik die zal ondernemen, staat beschreven in deze topogidsen, uitgebracht door de Franse wandelfederatie FFRP:

  • La Traversée des Alpes – Du Léman à la Vanoise par le Mont Blanc et le Beaufortain: Voor het gedeelte tussen Les Houches en Landry. Ook de variant via de Col du Tricot is in deze topogids beschreven.
  • La Traversée des Alpes – La Vanoise: Zowel de GR5 als de GR55 komen hierin aan bod. Deze topogids beschrijft het gedeelte Landry tot Modane.
  • La Traversée des Alpes – De la Maurienne à l’Ubaye: Deze gids voor dit stuk van de GR5, evenals de GR56, wordt in juni 2019 uitgegeven en beschrijft de volgende 140 kilometer van mijn tocht tussen Modane en Larche en bij uitbreiding ook Saint-Dalmas-de-Selvage. De GR56 takt net voor dat stadje af in Westelijke richting.
  • La Traversée des Alpes – Le Mercantour & Vallée des Merveilles: Met deze topogids moet ik op mijn eindbestemming in Menton geraken. Hij loodst me via de GR5 tot Saint-Dalmas-Valdeblore om me dan via de GR52 door de prachtige Vallée des Merveilles in de Mercantour te sturen.

 

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s