Conclusie

Algemene waardering
Ik was vorig jaar al aardig onder de indruk van het eerste stukje van de Traversée dat ik toen liep tussen Thonon-les-Bains en Les Houches. En met wat ik dit jaar tijdens de laatste drie weken op de GR5 zag, kan ik deze tocht aan iedereen aanraden. Uiteraard zijn er enkele stukken die wat minder aangenaam zijn, zoals de drukte tussen Le Brévent en de refuge du Col de la Croix du Bonhomme. Gedurende meer dan 40 kilometer deel je het pad met de vele wandelaars die de Tour du Mont Blanc doen. Als je het vergelijkt met een autosnelweg en een bosweggetje, dan is de GR5 het bosweggetje en de TMB een drukke autoweg. Vergis je niet; je wandelt ook dan langs enkele mooie stukken, maar je kan er gewoon veel minder van genieten door die hele drukte. Als je weet dat laatstgenoemde refuge een hondertal bedden heeft, dan weet je al genoeg. Enkel tussen de Col de la Vanoise en Pralognan kwam ik nog zoveel volk tegen, daarna werd het veel rustiger tot in Menton. Maar uiteindelijk heb je honderden kilometers kijk- en wandelplezier die heel moeilijk overtroffen kunnen worden als je fan van de bergen bent.

Moeilijkheidsgraad
Een beginnend wandelaar zou ik deze tocht niet aanraden. De hele Traversée is ongeveer 600 kilometer lang en heeft meer dan 38.000 positieve hoogtemeters. Het is dan ook aangeraden om fysiek goed in orde te zijn. Een mogelijkheid voor beginnende wandelaars met voldoende tijd is om de hele GR5 vanaf Hoek van Holland te wandelen. Niet alleen bouw je zo je conditie geleidelijk aan op, maar tegen dat je in de Alpen bent, ben je in bloedvorm!

Bewegwijzering
De bewegwijzering is, zoals wel vaak in Frankrijk, dik in orde. Op sommige plekken is de aangegeven tijdsduur erg over- of onderschat, maar over het algemeen is het niets om je zorgen over te maken. Een bijkomende handigheid is dat je vanaf de Pas de la Cavale in het departement Alpes-Maritimes bent en daar alle wandelwegwijzers genummerd zijn. Makkelijk in geval van nood. En normaliter staan die ook op elke officiële IGN-kaart op schaal 1:25000.

Beste tijd van het jaar
Dat is van ongeveer midden juni tot midden september. Buiten die periode sluiten de meeste refuges omdat ze vaak door de sneeuw onbereikbaar zijn. In de maand juni kan er best nog veel sneeuw liggen. In juli tref je eerder her en der sneeuwvelden aan. Toch opletten!

Tent of refuge
Ik blijf natuurlijk voor de tent kiezen. Ik heb dit jaar enkele malen een hotel genomen en éénmaal een refuge. Hotels koos ik omdat ze op dat moment de meest praktische oplossing boden (kledij en materiaal drogen, geen geschikte bivakplaats,…). Slapen in de dortoirs van een refuge is iets dat je moet kunnen: enkelen snurken, anderen draaien en keren de hele nacht. De beste slaap heb ik nog steeds in een tent. Let wel, de nachten in Ceillac – je bent dan op ongeveer 1650m hoogte – kunnen zelfs in volle zomer erg koud worden. Midden augustus lagen de temperaturen rond het vriespunt. Bivakkeren kan over het algemeen écht overal, behalve in het Nationaal Park van de Vanoise waar het niet is toegestaan, dus best ook niet doen, tenzij naast de refuges. (Meer over het verschil tussen bivakkeren en wildkamperen kan je hier lezen). Voor het overige heb ik mijn tent vaak in de buurt van refuges geplaatst. Zo kon ik soms ook van een warme douche genieten, al dan niet tegen betaling van een klein bedrag. En als je geen zin hebt om zelf je potje te koken, kan je natuurlijk in een refuge terecht (maar vraag eerst of je wel kan meeëten).

Alternatieve tochten
Velen doen de Traversée des Alpes in verschillende delen. Elk jaar een stukje. En dat is ook best wel makkelijk omdat er op verschillende plaatsen treinstations zijn. Enkele mogelijkheden vind je hier opgelijst:

 • Thonon-les-Bains of Saint-Gingolph > Chamonix of Les Houches (5 à 6 dagen)
 • Les Houches > Landry (3 dagen)
 • Les Houches > Modane (via GR55 – 6 à 7 dagen)
 • Les Houches > Modane (via GR5 – 8 à 9 dagen)
 • Modane > Briançon (4 dagen)
 • Briançon > Nice (via GR5 – 10 dagen)
 • Briançon > Menton (via GR52 – 12 dagen)
 • Briançon > Menton (via GT52A – 11 dagen)

Verder zijn er nog enkele lus-GR’s die aan de GR5 raken:

 • GR Tour du Mont-Blanc (215km – géén aanrader!)
 • GRP Tour du Beaufortain (140 km)
 • GR58 – Tour du Queyras (130 km)
 • GR56 – Tour de l’Ubaye (134 km)