Gewicht verminderen

Ik probeer dezer dagen nog wat gewicht te besparen op enkele onderdelen, zodat ik – zeker in de Alpen – minder moet afzien door te veel gewicht.

 

In de Bretagne neem ik 1,479kg gevriesdroogd voedsel mee. Daarvoor heb ik een excel-file gemaakt en berekende ik de beste gewichts-calorie-verhouding op de beschikbare voeding. Voor de Alpen kom ik bij 16 zakjes op 2,349kg. De zakjes voor de GR5 stuur ik vooruit naar Thonon-le-Bains, waar ik bij mensen blijf overnachten.

 

Hieronder een screenshot van wat ik meeneem. Hoe groener de waarde in de kolom “Avg” hoe interessanter de maaltijd en bijgevolg neem ik daar dan zakjes van mee. Zo blijkt die met waarde 5.94 Boeuf Stroganoff met Rijst te zijn, 802 kcal voor een gewicht van 135gr.

 

Capture

 

Het aantal zakjes dat ik meeneem heb ik bepaald a.d.h.v. informatie op kaarten, blogs, etc waaruit ik kon afleiden of ik ergens voeding kon vinden. Zo heb ik een berekening gemaakt dat ik in de Alpen 16 maal zelf eten moet bereiden, tenzij ik het vanuit een dorp of stadje onderweg meedraag. Maar dat zie ik niet zo zitten, omdat dat per definitie zwaarder is dan gevriesdroogd voedsel mee te dragen.

 

Als je je afvraagt van welke merk die 800 kcal-zakjes zijn: Expedition Foods. De meeste zakjes zijn immers 400 of 500 kcal met enkele uitschieters tot 600 kcal. Die van Expedition Foods zijn allemaal 800 kcal. De maaltijden op mijn lijst die minder calorieën bevatten, zijn van een ander merk.

 

Ik ben aan het twijfelen of ik mijn lichtere Therm-a-rest Z-Lite slaapmat zal meenemen. Die is iets minder comfortabel, maar ik win er bijna 300gr mee. Niet veel? Wel, mijn zonnehoed laat ik ook thuis en uit mijn EHBO-kit haal ik nog één en ander uit, zodat ik enkel het hoogst noodzakelijke mee heb.

 

Zo heb ik ongeveer 1,8kg van mijn paklijst geschrapt en kom ik met die 1,4kg voeding en 2L water aan net geen 10 kilogram pakgewicht voor de Bretagne (870gr meer in de Alpen, door de extra voeding). Hierbij heb ik natuurlijk mijn kledij die ik zal dragen, de wandelschoenen en wandelstokken niet meegerekend. Maar dat lijkt me logisch.

 

Meer details over de exacte uitrusting die ik zal meedragen zal nog volgen op de afzonderlijke tochpagina’s, dichter bij de startdatum van mijn tocht.

 

Update 26/06/18: Ik slank nog een beetje af naar 1,029 kg zakjes gevriesdroogd voedsel voor de Bretagne en slechts 9 zakjes voor de Alpen. Ik heb de indruk dat ik in beide gevallen toch nog voldoende eten ter plaatse kan vinden, zonder te veel (pas aangekochte) voeding te moeten meedragen. En qua draaggemak is dit natuurlijk ook een stuk makkelijker. In de Alpen zal mijn zak door de extra zakjes bijna 300 gram zwaarder zijn. Ik zal dus nooit meer dan 10,5 kg meedragen, alles erop en eraan.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s